«Сальмонеллез ауруының алдын алу бойынша санитарлық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шараларды ұйымдастыру және жүргізу бойынша» санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормалар, ҚР Денсаулық сақтау министрінің 12.01.2012 жылғы №33 бұйрығы.
Бөлімшеге алып келуге рұқсат етілген тағамдар тізімі:
- Минералды газдалмаған су;
- Зауыттық қаптамадағы табиғи шырын;
- Банандар – 2 дана;
- Сүт – 1 пакет, ірімшік, йогурт, қаймақ (зауыттық қаптамада);
- Айран – 0,5 л.
- Алма – 0,5 кг.
- Қызанақ 0,5 кг.
- Қияр 0,5 кг.
- Пісірілген ет 500 гр-нан көп емес.
Клиникаға әкелуге рұқсат етілмейтін тағамдар:
- Шұжық тағамдары, ысталған, сүрленген (сан ет, тауық еті) тағамдар;
- Тұшпара, самса (шикі);
- Шикі жұмыртқа;
- Газдалған сусындар (лимонад, кока-кола, спрайт және т.б.);
- Майонез;
- Үйде дайындалған сүт өнімдері;
- Көп компонентті үйде дайындалған, базардан және дүкеннен сатып алынған салаттар;
- Қызанақ пастасы, кетчуп;
- Құлпынай, шие, алхоры, өрік;
- Зауытта және үйде дайындалған кремді кондитерлік өнімдер.
Тағамдар тоңазытқышта, целлофан қалтада, аты-жөні, палата нөмірі, дайындалған уақыты және күні көрсетіліп сақталуы керек!
Сүт өнімдерін сақтау мерзімі
Сүт – 24 сағат;
Айран, майлы айран, ірімшік, қаймақ, кілегей – 48 сағат.
Басқа тағамдарды сақтау мерзімі:
Ет сорпасы, компот, кисель – 24 сағат;
Көкөністер және жемістер – 48 сағат.